10 vragen voor ... Christiaan Jansen

1. Dit telt als 1 vraag: Wat is je leeftijd, gewicht, lengte, maximum hartslag, rustpols, hoe lang ben je al HWV'er en welk fietsmerk rij je?
Ik ben 38 jaar, weeg 85 kilo en ben 1 meter 86 lang. Maximum hartslag is 188 en rustpols is 52. Ik ben voor het eerst lid geworden van HWV in 1990. Mijn koersfiets is een Merckx EMX-525, Tijdritfiets is een Merckx Lugano 68 en MTB is een Giant XTC Advanced.

2. Hoe ben je begonnen met wielrennen?
Als jochie van 10 jaar heb ik op voetbal na zo'n beetje alles geprobeerd qua sport, maar vond het allemaal maar niks. Toen kwam een schaatsmaat van m'n pa met het idee dat wielrennen wel iets voor mij zou zijn. Onder trainer Albert Brakel heb ik toen de eerste kilometers op de racefiets gemaakt en won tijdens m'n eerste wedstrijd in Almelo meteen een beker, bloemen voor moeders en een podiumplaats. Als klein ventje was ik natuurlijk meteen verkocht.

3. Welke (sport)prestatie ben je het meest trots op?
De prestatie die me het verst in het geheugen staat is het NCK van 2018. We hebben daar met een ploeg van 6 man als een geoliede machine door de polder gereden met een gemiddelde van bijna 48 in het uur. Daar heb ik echt enorm van genoten naast het afzien. Zelfs Klaas (die altijd wel ergens iets op aan te merken heeft) was met stomheid geslagen.

4. Wat zijn je ambities voor dit jaar?
De tendens van het vorige seizoen voortzetten. Aan het einde van vorig seizoen heb ik een paar mooie uitslagen gereden en daar zou ik dit seizoen graag op voortborduren. Ik hoop welicht zelfs 1 of meerdere podiumplekjes te kunnen pakken. Voor de rest vind ik het altijd mooi om met een grote delegatie van HWV aan het vertrek te staan en dan als ploeg een vuist te kunnen maken. Wie er dan wint maakt me niks uit als het maar iemand van ons is.

5. Als je een profkoers mag uitkiezen die je het liefst zou willen rijden, welke is dat en waarom?
De giro d'Italia. In de sprint etappes zou ik dan voor een overwinning kunnen gaan en tijdens het gruwelijke afzien in de bergen genieten van de ambiance, de omgeving en het volk langs de kant.

6. Wat is de langste afstand die je ooit gefietst hebt en wat is het verhaal daarachter?
Geen idee eigenlijk....De langste training die ik me kan herinneren was met Arthur een rondje Posbank vorig jaar. Ik zou en moest toen over de 200 kilomtergrens heen. Volgens mij is dat uiteindelijk 203 kilometer geworden. Ik ben niet zo van de lange afstanden dus die ben ik meestal snel weer vergeten.

7. Wat is de vervelendste valpartij die je hebt gehad en wat was de schade?
Toen ik 14 was schoot ik tijdens warmrijden op de Meerdijk in Emmen op het rechte eind uit m'n pedaal en schoof een tiental meters over de grindklinkers. Geen plek op m'n lijf is daar ongeschonden uit gekomen. De littekens zijn nog steeds duidelijk zichtbaar...

8. Stel, we trekken de sprint aan en de HWV-trein bestaat uit 6 blauw zwarte shirts. Op welke plek in de trein zit jij en waarom?
Op de laatste plek. Als de vorm goed is heb ik goed eindschot en kan ik daarmee een wedstrijd beslissen. Als de vorm wat minder is kan ik de sprint ook aantrekken dus dan het op 1 na laatste plekje. De bedoeling dit seizoen is om een paar keer dat laatste plekje in de trein te kunnen invullen :)

9. Wielrennen is afzien. Welk moment in je fietscarrière heb je het meeste afgezien en heb je daar nu nog last van?
Das een makkie. NCK 2008! 50 kilometer achter Albert Timmer zitten beulen. De laatste 5 kilometer had ik alleen nog zwarte vlekken in het vizier en af en toe het achterwiel van Gert Mulderij of Bas Waaijer. Op een klinkerstrook werd ik weer even wakker geschud door een paar rechtopstaande stenen en na de streep kon ik door de vlekken heen een grasveldje zien waar ik vervolgens bijna op flauwgevallen ben. Last heb ik er niet meer van, maar de mensen die erbij waren lachen er nog wel eens om.

10. Aan welk lid geef jij de pen door en heb je nog een specifieke vraag voor die persoon?

De vraag van Maurice was: 'waar ligt bij jou de focus dit jaar?'
De bedoeling is om het seizoen in 2 goede en constante helften op te delen waarbij de KNWU criteriums de rode draad zullen zijn. De focus in het eerste deel ligt op de ronde van Ureterp, deze valt dit jaar op mijn verjaardag dus daar wil ik goed zijn.

Ik geef de pen door aan Rob Wessels en mijn vraag aan Rob is: "Wie is er dit jaar de dikste van de ploeg? Onderbouw je mening :P"