Omloop van Herxen Sportklasse/Masters 40+

We schrijven 2 april en eindelijk was het zover, de eerste nationale KNWU koers van het seizoen. Met gevoelstemperaturen onder 0, maar onder een prettig zonnetje maakten 9 dappere strijders van HWV zich klaar voor hun eerste echte meetpunt van dit jaar. Voor rookies Bart, Jos, Jan Bert, Robert Jan en Osco was het zelfs hun vuurdoop. Peter, Benjamin, Johan en Chris kennen het klappen van de zweep, maar ook bij deze mannen was de spanning van het gezicht af te lezen. Tijdens het warmrijden op de 7,5 km lange omloop werd al snel duidelijk dat eventuele ploegentactieken in het begin van de koers vrijwel onmogelijk waren door de kille en straffe noord oosten wind, zeker toen ook nog bleek dat er vrij mocht worden opgesteld en de gehele ploeg achteraan stond te gluren van het 100 man tellende peloton.

Na het startschot was het ieder voor zich zijn plekje in de koers zien te vinden. De hele groep werd meteen op een lint getrokken bij een schroeiend tempo en op het eerste lange rechte stuk werd alles meteen op de kant gezet. Na een halve ronde lag alles al uit elkaar en bij het passeren van start finish was het slagveld compleet en hadden zich al meerdere waaiers gevormd. Met het zuur uit de oren spuitend hadden Osco, Benjamin en Chris zich voorbij het gehele peloton weten te rammen en zaten in de eerste waaier en probeerden wat herstel te pakken. Peter had de slag net gemist en zat samen met Jos en Robert Jan in de tweede groep met niet ver daarachter Johan. Jan Bert en Bart hadden een wat mindere start en kwamen al snel alleen te zitten. Door het snel groter worden van de gaten moesten Jan Bert, Bart en later ook Johan de koers verlaten van de jury. In de eerste groep werden ondertussen wat speldenprikjes uitgedeeld en in de derde omloop kwam een kopgroep van vier man los die lang een voorsprong van een seconde of 15 koesterden. De samenwerking in de groep erachter was niet consequent en door de wind fladderden er steeds meer renners af en vielen terug naar de waaier van Peter, Jos en Robert Jan die ook steeds meer averij opliep. In de laatste paar omlopen gaven de 10 overgebleven achtervolgers zich gewonnen, helemaal toen hardrijder Osco ook nog moest opgeven met een lekke achterband. Florian Smits sprintte in de kopgroep naar de winst. Benjamin probeerde in de laatste kilometer nog weg te komen, maar de punch achter zijn poging ontbrak door het harde koersverloop en werd 13e . Chris ‘sprintte’ nog naar een top 10 plek en werd 9e op een halve minuut achter de kopgroep. Peter spurtte in de 2e groep op 3 minuten van de winnaar naar een 17e stek en ook Jos en Robert Jan schaarden zich nog tussen de slechts 38 renners die de wedstrijd hadden volbracht.

Kortom een prachtige koers om het seizoen mee te beginnen onder omstandigheden van een echte voorjaarsklassieker. Voor een ieder een leerzame koers zoals ervaringsdeskundige Ab de wedstrijd omschreef. Op naar de volgende!

Fotos