Tim Nederlof 4e tussen de Elite in de ronde van de Vijver (Hengelo)

Zaterdag 23 april stonden Niek Dam, Bert Lip en Tim Nederlof aan de start bij de ronde van de Vijver voor Elite/Belofte/Amateurs in Hengelo. Al met al een wonder dat ze daar überhaupt heelhuids en op tijd aan de start stonden. Bert, die zichzelf als chauffeur van dit illustere drietal had aangeboden, zou Bert niet zijn als hij niet ruim later dan de afgesproken tijd zou arriveren bij het verzamelpunt. Gelukkig kan Bert goed chauffeuren en al pannenkoeken etend zorgden hij ervoor dat iedereen ruim voor de start in Hengelo was. Daarbij moet wel gezegd worden dat de noodmeldingen op het dashboard met de tekst ‘remblokken vervangen’ nogal laconiek werden weggewoven. Iets wat de bijrijders enigszins verontrustte.

De koers zelf was een waar spektakel. Het startschot werd gegeven door wielerlegende Hennie Kuiper en hij sprak de profetische woorden: “de eerste helft van de wedstrijd kun je meebollen, daarna worden de jongens van de mannen gescheiden”. Over het koersverloop kreeg Hennie gelijk, maar gemakkelijk meebollen is niemand gelukt.

Vanaf de start werd er namelijk verschroeiend hard gereden op dit 720 meter lange klinkerrondje. De eerste 20 (van de 120) ronden vlogen voorbij en het moordende tempo was voor Niek net te hoog. In de tussentijd hadden Bert en Tim zich van voren genesteld en sprongen een aantal keer mee. Uiteindelijk reden vlak voor half koers 2 mannen weg en pakte al snel een mooie voorsprong. In het peloton werd slag om slinger gedemarreerd en wisten 9 renners te ontsnappen, voor HWV was Tim diegene die zijn wagonnetje kon aanpikken. De 9 sloten aan bij de 2 leiders en zo was de definitieve kopgroep van 11 geformeerd. De 11 draaide goed rond en dubbelde het peloton. Toen de kopgroep het peloton gedubbeld had waren er meerdere vluchtpogingen van renners uit de kopgroep die nogmaals wilde wegrijden. Tim reed attent en zat er elke keer goed bij. Tot een nieuwe afscheiding leidde dit niet en het peloton mocht 20 ronden voor tijd afsprinten waarna de kopgroep alleen door ging. In de pelotonsprint wist Bert zich nog goed te plaatsen wat resulteerde in een 23e plaats. Met het afsprinten van het peloton werd meteen de echte finale ingeluid. 2 renners reden weg en leken weg te blijven. Tim had dat ook door en maakte de sprong naar de eerste 2. Met drie koplopers leek een podiumplek zeker voor Tim, maar vanuit de achtergrond waren bij sommige de benen nog niet leeg. Nog 1 renner en daarna nog 3 renners wisten eveneens de sprong naar voren te maken en zo gingen 7 renners de laatste 5 ronden in. De zware koers had bij iedereen zijn tol geëist en niemand durfde nog een poging te wagen, het werd sprinten. De sprint werd al van 500 meter voor de finish aangegaan en leek meer op gehark van een stel stervende zwanen. Tim werd uiteindelijk 4e in dit geweld en daarmee beste Amateur en leider in het Viro Criterium Cup klassement.

Uitslag:
Tim 4e
Bert 23e
Niek DNF

Fotos