Omloop van Herxen (Sportklasse)

Zaterdag 1 april (ja echt) was het dan zover, de eerste officiële KNWU koers van het seizoen. Na een zinderende editie van 2022 met klassieke ingrediënten als storm, sneeuw en kou waren de klasbakken van HWV voorbereid op het ergste. Met een flinke afvaardiging stond de zwart blauwe brigade aan het vertrek voor een herhaling van deze epische seizoenstart. Met comeback kid John Werkman, Niek Dam, Peter Naaktgeboren, Robert Jan Nibourg, Osco Nijkamp, Chris Jansen en debutanten Ruben Mensink en Daan Smit was HWV afgereisd naar het niemandsland van Herxen.

Al snel bleek op een structureel neerdalende damp van motregen na dat er geen zuchtje wind te bekennen was en de koers dus in de verste verte niet zou lijken op die van vorig jaar. Voor sommige renners een zegen voor anderen…..wat minder. Na een flitsende start van vooral Osco die helemaal achteraan startte en van vorig jaar nog wist dat hij als een dolle stier naar voren moest ging de koers al snel over in een festijn van hollen en stilstaan. Vooral Robert Jan, Osco en Chris bemoeiden zich voorin met de talloze demarrages en ontsnappingen die allen slechts een kort leven beschoren was. Ook Peter, Ruben en John meldden zich met enige regelmaat voorin, waar Daan en Niek hier wat meer moeite mee hadden. Door het gebrek aan wind bleef de groep erg groot en verliep de wedstrijd zenuwachtig waardoor valpartijen op de loer lagen. Gelukkig bleef iedereen van HWV overeind. Na een stortvloed van pogingen bleven in de finale uiteindelijk toch 2 man weg die mochten rijden voor de winst. Het peloton sukkelde over de gehele breedte van de weg richting de eindstreep waardoor jongens die nog wel de benen hadden om het gat te dichten niet meer naar voren konden komen en de groep gedoemd was te sprinten voor de 3e plek.

Pim Klompenmaker versloeg zijn medevluchter Rolf Dames in de sprint voor de winst. Harko Kievit, die na 1 ronde al gezien had dat het op sprint uit zou lopen en z’n benen gespaard had, legde beslag op de derde plek met kort daarachter Chris en Osco op de vierde en vijfde plek. Ruben (11), Robert Jan (13), John (22), Peter (35) en Niek (53) eindigden verderop in het peloton en Daan moest in de finale het peloton net laten gaan en werd 69ste. Tijdens de evaluatie na de koers onder het genot van een bakkie was de conclusie dat Herxen toch best een knakenkoers is zonder wind, maar wel mooi om het seizoen mee te beginnen.

Fotos