17 APR
2018

Ronde van Dronten, 14 april 2018

Gepubliceerd: 2018-10-18 09:35   |   Laatste wijziging: 2018-10-18 09:35   |   182x bekeken
Op zaterdag de 14e van april stonden Han Peeneman en Ruben Lukas aan de start van de Ronde van Dronten voor amateurs en sportklasse. Han sprak vooraf dat z’n vorm de laatste weken steeds beter werd en daarom met vertrouwen aan de start stond. Hoe anders was dit voor Ruben, die nota bene hier in Dronten vorig jaar zijn laatste koers reed voordat hij met Pfeiffer te maken kreeg.

De weergoden waren ons goed gezind in de polder; een stralend zonnetje en weinig wind! Het peloton bestond uit zo’n 60 gemotiveerde renners. Vanaf het startschot was het meteen volle bak koers en er werd hard gereden op de plaatselijke klinkers. Zowel Han als Ruben hadden geen gunstige startpositie en zaten daarom de eerste rondes wat van achteren in het op hoge toeren draaiende peloton. Na enkele rondes vond Han z’n ritme en schoof makkelijk op naar de voorhoede in het peloton, Ruben bekeek het vanaf dat moment nog wat verder van achter.

Na zo’n 15 minuten leek Ruben er ook steeds beter door te komen en schoof daarom ronde voor ronde verder naar voren in het razende peloton. Zo halverwege de koers was alles nog bijeen (op enkele renners na die het tempo niet aankonden en het voor gezien hielden). Han versnelde aan de linkerkant van het peloton en sloeg een klein kloofje met het peloton. Ruben die op dat moment in circa 10e positie zat ging aan de kop van het peloton proberen het tempo te drukken, en nam bewust de haakse bocht vierkant en weid uit waardoor de snelheid er wat uitging. Helaas hadden de andere renners al snel in de gaten hoe laat het was en daarom werd er stevig doorgetrokken en werd de ontsnapte Han Peeneman tot de orde geroepen door het peloton. Jammer, maar mooi geprobeerd door de mannen van de Hardenbergse wielervereniging.

Een paar rondes na de poging van Han kwam hij naast Ruben rijden om mede te delen dat zijn zadel behoorlijk was ingezakt (9 cm thuis nagemeten) en daarom niet heel erg prettig meer rond reed. Heel erg jammer want er had wellicht een mooie top-10 klassering ingezeten. Han kon nog één daad verrichten door Ruben verder naar voren te brengen in het peloton die op dat moment halverwege het peloton zijn rondjes ‘afwerkte’.

7 rondes voor het einde sprongen er dan toch nog twee renners weg uit het peloton met daarbij de latere winnaar, Martin van Plateringen. Het peloton kon vervolgens sprinten voor de ereplaatsen. Han reed de wedstrijd nog wel keurig uit op zijn ‘kinderfiets’ maar liet de laatste ronde(begrijpelijk) lopen. Ruben nam in de laatste twee rondes geen risico’s om er een ereplaats uit te slepen en was al lang blij dat hij de wedstrijd kon uitrijden in het peloton.

Na de wedstrijd werd er nog even nagekeuveld tussen Ruben en Han, die toch nog een prijs overhield na een 3e klassering in een premie sprint. Al met al een mooi dagje in Dronten!


Gerelateerde leden
Ruben Lukas
Laatste wijziging: 2018-10-18 09:35